اگر شما هم معتقد هستین که برای رسیدن به نتیجه خفن، یه تیم خفن لازم داریم، پس براتون مهمه که چجوری میتونیم یه تیم خفن و هماهنگ تشکیل بدیم (و از اون مهمتر اینکه چجوری این تیم رو کنار هم نگه داریم). مخصوصا توی حوزه کاری ما “توسعه نرم افزار” حاصل یک تلاش مشترک هست و تیمی که تشکیل میدین در نهایت کیفیت محصول شما رو تعیین می کنه.
توی این چند سال که فعالیت اصلی من رهبری تیم ها در شرکت نرم افزاری بوده، تجربیات زیادی در این زمینه کسب کردم. گرچه هر روز که میگذره ( و مخصوصا هر عضو جدید که وارد شرکت میشه ) کلی تجربیات جدید بدست میارم و هنوز راه خیلی طولانی ای در این زمینه در پیش دارم، اما فکر میکنم یکسری موارد هستن که با قدرت میتونم ازشون به عنوان مهمترین عوامل تشکیل یه تیم خوب نام ببرم.
اقدامات لازم برای تشکیل یک تیم استارتاپی ایده آل
افراد مناسب رو استخدام کنید
اولین قدم، استخدام درست هست. حتی اگر میز ندارید که پشتش بشینید، در مورد فرآیند جذب و استخدام، سوالاتی که توی استخدام میپرسین یا نحوه تست گرفتنتون و دوره آزمایشی و … تحقیق و بررسی کنید. حتما شنیدین که میگن : “شخصیت رو استخدام کن، مهارت رو یادش بده”، من این جمله رو شنیده بودم و به نظر خودم داشتم بهش عمل میکردم. یه 10-15 نفر که استخدام کردم بعد فهمیدم این جمله یعنی چی و دوباره روی فرآیند های جذب و استخدام بازنگری کردم.
به دنبال افرادی باشید که مهارت های فنی، تجربه و اشتیاق لازم برای کار رو داشته باشند. نه تنها ارزیابی توانایی های فنی، بلکه ارزیابی مهارت های نرم مثل برقراری ارتباط، توانایی حل مسئله و کار تیمی هم خیلی مهمه. استخدام افراد مناسب، پایه و اساس یک تیم موفق رو ایجاد می کنه. خوندن کتاب “بازیکن تیمی ایده آل” برای این قضیه به شدت توصیه میشه. تو این کتاب گفته یک عضو خفن تیم حتما سه شاخصه ( پرولع، فروتن و هوشمند ) رو داره.
در مورد استخدام بیشتر بخونید :
راهنمای استخدام نیرو در شرکت های نرم افزاری برای منابع انسانی و مدیران
فرهنگ مثبت بسازید
فرهنگ… کلمه ای که همه ازش حرف میزنن ولی پیاده سازیش یه دنیا کار و زحمت داره. منظورم ایجاد محیطی هست که در اون همکارانمون احساس ارزشمندی، احترام و حمایت کنند. ارتباطات باز رو تشویق کنن، فرصتهایی برای رشد و توسعه برای همدیگه فراهم کنن، و تعادل بین کار و زندگی رو با همکاری هم ارتقا بدن. این ها برخی از راههایی هست که میتونیم فرهنگ مثبتی ایجاد کنیم. اما چجوری؟ به راحتنی گفتنش هست؟ یه جلسه برگزار کنیم و در مورد اینا با بچه ها صحبت کنیم؟ نه به این راحتی ها نیست. تو شرکت ما هم الان این موارد بصورت صد درصدی اوکی نیست و داریم به سمتشون حرکت میکنیم. اما اینو خوب میدونیم که فرهنگ مثبت نه تنها به جذب استعدادهای برتر کمک می کنه، بلکه روحیه و بهره وری همکاران فعلی رو هم افزایش میده.
ابزارهای مناسب رو فراهم کنید
ابزار هایی که توی تیم لازم دارید بستگی به نوع فعالیت و موقعیت شغلی های داخل تیم داره، اما معمولا یکسری ابزارها و امکانات نرم افزاری و سخت افزاری هست که حتما باید اوکی بشن. خیلی در مورد امکانات لازم برای فضای کار صحبت نمیکنم چون شرایط تیم ها در این مورد بسیار متفاوت هست و بستگی به فضا، بودجه، نوع دورکاری/حضوری/هیبرید بودن و … داره.
اما در مورد امکانات نرم افزاری، الان تقریبا همه نیازهای یک تیم زیر 30-40 نفر رو میشه بصورت رایگان روی ابزارهای آنلاین داشت. اما اگر میخواید از همون اول کار، همه چی منظم و مرتب و حرفه ای باشه، درگیر تحریم ها و فیلتر ها نشید و شب با خیال راحت تری سرتون رو روی بالشت بزارید، از همون اوایل، git داخلیتون رو ران کنید و jira رو روی سرور خودتون بالا بیارید. یک سری هزینه های دامین، هاست، سرور، cdn و امکانات ابری، لایسنس و … دارید که باید پرداخت کنید. همچنین خیلی مهمه که به منابع آموزشی و پشتیبانی دسترسی داشته باشید تا مطمئن بشید که تیمتون میتونه با آخرین فناوریها و روندها بهروز بمونه. ارائه ابزارهای مناسب به تیم شما کمک می کنه که کارآمدتر و موثرتر کار کنه.
اگر در مورد آنبوردینگ و آفبوردینگ نیروها چیزی نمیدونین حتما این صفحه رو باز کنین تا بخونین
خوش اومدی! اهمیت آنبوردینگ و آفبوردینگ
طراحی و بررسی فرآیندهای کاری
طراحی فرآیندهای کاری به صورت ساده و شفاف برای شکل گرفتن همکاری بین اعضا تیم بسیار مهمه. خیلی از موانع و مشکلات بخاطر پیچیده بودن یا شفاف نبودن فرآیندها بوجود میاد. برگزاری جلسات منظم، انتخاب فریمورک های مناسب جهت طراحی و توسعه محصولات ( product development frameworks ) و طراحی مناسب فرآیندهای کاری بین اعضا تیم ( مثل workflow های جیرا، فرآیندهای منابع انسانی و … ) از جمله نکات مهم در این زمینه هست. در این زمینه باید خیلی تحقیق بشه ولی اگر فرآیندی رو چیدید و اجراشو شروع کردید روی بازنگری و اصلاح اون تعصب نداشته باشید. کاملا عادیه. چون این کاملا برمیگرده به فرهنگ تیم و شرکت شما و طبیعیه که ازش درس بگیرید و اصلاحش کنید. فقط حتما همیشه فرآیندها رو برای اعضا تیمتون شفاف توضیح بدید و سعی کنید یه جا بصورت مستند و کتبی در دسترس همه اعضا قرار بدید.
انتظارات و اهداف روشنی رو تعیین کنید
اگر میخواهید که تیم شما همسو و باانگیزه باقی بمونه، لازمه که اهداف شرکت و انتظاراتی که از همکارانتون دارید برای همه واضح و شفاف باشه. موفقیت توی تیم شما چه معنی ای داره؟ دقیقا به چه نقطه ای برسیم یعنی موفق شدیم؟ خیلی وقت ها فکر میکنیم که این موضوع برای همه روشن و واضحه، بعد که میشینیم پای حرف همکارامون میفهمیم نه، هرکسی دیدگاه خودشو در این زمینه داره. چون که اهداف واقعی شرکت رو نمیدونستن و فکر میکردن کارشون در راستای اون نیست، حس بیهودگی و پوچی میگرفتن. اهداف باید واقع بینانه، قابل اندازه گیری و قابل دستیابی باشن. ( در مورد اهداف SMART بیشتر بخونین ).
برای این شفاف سازی، بوم کسب و کار هم خیلی میتونه بهتون کمک کنه
بوم مدل کسب و کار، خلص و تمت!
ادامه دارد … .
دیدگاهتان را بنویسید